Darujem z veseljem

Krvodajalska akcija

RKS - OBMOČNO ZDRUŽENJE CELJE

 

Vljudno Vas vabimo, da se udeležite

KRVODAJALSKE AKCIJE

V ČETRTEK 20. avgust 2020, od 7.00 do 10.00 ure

v prostorih Osnovne šole Vojnik, Prušnikova 14, 3212 Vojnik.

 

S seboj prinesite veljaven dokument!

UKREPI pri krvodajalcih za preprečevanje prenosa SARS-CoV-2

Krvodajalke in krvodajalce obveščamo, da kljub izrednim razmeram potrebujemo kri za nujna in neodložljiva zdravljenja. 
Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni bomo izvajali prilagojene krvodajalske akcije, na katere bodo vabljeni samo krvodajalci  tistih krvnih skupin, ki jih potrebujemo. 
Tiste krvodajalce, ki jih potrebujemo, bomo vabili preko sms vabila, v katerem jih bomo prosili za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje. 
Krvodajalce prosimo, da se odzivajo SAMO na vabila in da brez povabila ne prihajajo na odvzem krvi.

Uvedli smo dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogočamo varno okolje in varen odvzem krvi. Z ukrepi preprečujemo okužbe in širjenje bolezni COVID-19 med ljudmi.
Po do sedaj znanih podatkih se s transfuzijo krvi bolezen COVID–19 ne prenaša.

Trenutno niste primerni za darovanje krvi:

- če ste v zadnjih 28 dneh potovali izven Slovenije (velja za vse države EU in druge celine),

- če imate prehlad, kašljate in kihate,

- imate povišano telesno temperaturo,

- prebolevate nalezljivo bolezen,

- ste bili v stiku z obolelo osebo,

- ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

 

SB Celje - Transfuzijski oddelek kontakt 03 423 35 97

Za dodatne informacije nas lahko pokličete na 051 389 325.

Krvodajalce prosimo, da nas v primeru kakršnihkoli znakov bolezni, ki bi se pojavili v 14 dneh po odvzemu krvi obvestijo na krvodajalec@ztm.si oz. nas pokličejo 051 389 325.

 

Dodatni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so:

-         pravilno pokrivanje ust in nosu, ko kašljate in kihate,

-         izogibanje dotikanja oči, nosu ali ust,

-         redno umivanje rok in skrb za dobre higienske navade,

-         ostanite doma, ko ste bolni oz. se izogibajte tesnemu stiku z obolelimi.

 

Informacije o koronavirusu lahko spremljate na NIJZ.

Vpis v bazo krvodajalcev

VPIS V BAZO KRVODAJALCEV OBRAZEC

Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, vodi zbirko v kateri obdeluje posredovane podatke, ki so pridobljeni iz spletnega mesta: www.daruj-kri.si

Namen uporabe podatkov je izključno in samo za organiziranje krvodajalskih akcij, tako rednih ali po potrebi izrednih krvodajalskih akcij, ki se odvijajo na terenskih akcijah, ali na transfuzijskih oddelkih po Republiki Sloveniji.

Glede na pravilo pogostosti darovanja krvi bodo lahko organizatorji vabili krvodajalce na 3 mesece, velja za moške in 4 mesece, velja za ženske.

P R A V I L N I K o pogojih za organiziranje in izvajanje krvodajalskih akcij

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200392&stevilka=4182 

9. člen

Organizator krvodajalskih akcij ima dostop do podatkov, ki so namenjeni izključno organiziranju krvodajalskih akcij, izvajanju motivacijske dejavnosti ter raziskovanju krvodajalstva kot družbenega pojava.

Krvodajalstvo

OGLEJTE SI: ZALOGE KRI V SLOVENIJI

DARUJMO KRI ZA ŽIVLJENJE
Ste vedeli, da slovenske bolnišnice potrebujejo kri 500 krvodajalcev na dan, torej krepko čez 100 tisoč na leto. Ste vedeli, da pri hujši prometni poškodbi, hudi opeklini, presaditvi jeter ali pri zdravljenju poškodb večjih žil zdravniki porabijo 10 litrov krvi in več. Za en sam tak poseg mora kri darovati od 20 do 30 prostovoljcev. Zakaj ne bi bili med njimi tudi vi?! Kajti kri je življenjska tekočina, darovanje krvi pa najbolj humano dejanje. Največ, kar lahko storimo za sočloveka, je, da mu damo kri. Če še niste darovali krvi in se počutite nelagodno, ker ne veste, kako poteka odvzem krvi, potem preberite naslednje vrstice. Namesto vas smo zastavili nekaj vprašanj in nanje tudi odgovorili. Spoznali boste, da postopek darovanja krvi ni pravzaprav nič posebnega.

KAKO POSTANEM KRVODAJALEC?
ZELO PREPROSTO! Pokličete na RKS - Območno združenje Celje (03 425 25 62, 03 425 25 63) in poveste, da bi radi postali darovalec krvi. Vpisali vas bomo na seznam krvodajalcev in vas obvestili o datumu krvodajalske akcije. Lahko pa se enostavno odpravite na odvzem krvi na Transfuzijski center Splošne bolnišnice Celje. Krvodajalske akcije objavljajo lokalni mediji, našli pa jih boste tudi na plakatih in na spletni strani RKS. Ko boste slišali, da je krvodajalska akcija v vašem kraju, se enostavno odpravite v stavbo, kjer je odvzem krvi. Kri lahko darujete na Transfuzijskem centru bolnišnice Celje, ob ponedeljkih, torkih in sredah od 7.30 do 10.30 ure.

KER BOM KRI DAROVAL(A) PRVIČ, ME ZANIMA POSTOPEK DAROVANJA KRVI
Vsakega novega krvodajalca ob prihodu na odvzem krvi najprej povprašajo po osebnih podatkih. Te podatke vnese v računalnik in na karton krvodajalca, ki ga bo spremljal vse obdobje darovanja krvi.
Ob prihodu na odvzem krvi bodo iz vašega prsta odvzeli kapljico krvi, določili krvno skupino in količino krvnega barvila (hemoglobina). Količina hemoglobina je pomemben podatek za zdravnika, ki odloča o tem, ali smemo krvodajalcu odvzeti kri ali ne. Kri lahko dajejo le krvodajalci, ki imajo zadostno rezervo krvi oziroma hemoglobina. Zatem vam bo zdravnik izmeril krvni pritisk, poslušal delovanje srca in vas povprašal po zdravju ter boleznih, ki ste jih preboleli. Nekatere bolezni, kot na primer zlatenica, sifilis, malarija in aids, se lahko prenašajo tudi s krvjo. Najbolj varno je, da ljudem, ki so bili s takimi boleznimi okuženi ali pa so izpostavljeni možnosti okužbe, krvi ne odvzamejo, dokler ni povsem jasno, da ni nobene nevarnosti za prenos okužbe z njegovo krvjo. Na podlagi pregleda in izvida krvi vam bo zdravnik svetoval, ali lahko darujete kri ali ne. Če je odločitev negativna, vam bo povedal, zakaj trenutno na morete dati krvi in kdaj se lahko spet oglasite. Svetoval vam bo tudi glede zdravljenja morebiti odkrite bolezni.

IN KAKO POTEKA ODVZEM KRVI?
V sobi za odvzem krvi boste legli na posteljo. Pričakala vas bo medicinska sestra s sterilnim kompletom za odvzem krvi, ki ga bo uporabila le za vas. Očistila bo mesto odvzema krvi in uvedla iglo v žilo. Prosila vas bo, da s stiskanjem pesti pospešujete tok krvi, ki teče po cevki. Kri bo odtekala v vrečko, v kateri je že pripravljena tekočina proti strjevanju krvi. Ko bo vrečka polna, bo sestra cevko zavezala in jo pazljivo odrezala. Nato bo odvzela še tri epruvete vzorcev krvi. Dve epruveti bo poslala v laboratorij, kjer bodo določili krvno skupino in ugotovili morebitno prisotnost sledi povzročiteljev aidsa, hepatitisa in sifilisa. Tretji vzorec bo ostal pri vrečki krvi, saj ga bodo potrebovali neposredno pred transfuzijo za navzkrižni preizkus med krvjo sprejemnika in dajalca. Sam odvzem traja od 5 do 10 minut, odvzeli pa vam bodo največ 450 ml krvi. Ob koncu vam bodo svetovali, da čez dan spijete čim več tekočine ter vas povabili na okrepčilo in družaben klepet!

KDO VSE LAHKO POSTANE KRVODAJALEC? SO KAKŠNE OMEJITVE GLEDE STAROSTI, ZDRAVSTVENEGA STANJA …?
Krvodajalec lahko postanete, če ste zdravi, stari od 18 do 65 let , težki vsaj 50 kilogramov in zadnje 3 mesece niste imeli večje operacije, v zadnjih 6 mesecih pa niste dobili transfuzije. Če jemljete zdravila, vam bo zdravnik povedal, katerih zdravil ne smete jemati od 12 do 24 ur pred odvzemom. Če ste moški, boste lahko darovali kri vsake 3 mesece, če ste ženska in niste noseči, pa vsake 4 mesece. Krvodajalec ne boste mogli postati, če ste kdajkoli imeli bolezen srca, maligno bolezen, aids, sladkorno bolezen, ki jo uravnavate z insulinom, revmatoidni artritis in psoriazo. Le varna kri zares rešuje življenja!
In še nekaj! Čeprav živimo v času nadomestkov, ko lahko že skoraj vsako naravno snov nadomestimo z umetno, umetne krvi nimamo. Pomagamo si lahko le ljudje med seboj. Kri je nepogrešljiva pri operacijah in zdravljenju poškodovancev. Njihovo zdravljenje omogočajo krvodajalci. Krvodajalci torej rešujejo življenja.

ZAKAJ JE SPLOH POMEMBNO, DA DARUJEMO KRI
Kri oskrbuje vsako celico telesa s hrano in kisikom. Tudi odpadne snovi, ki nastajajo pri presnovi v celicah, se zbirajo v krvi. Ta jih nato prenese v ledvice in pljuča, kjer se izločijo iz telesa. S pomočjo krvi pridejo do celic tudi različna kemične snovi, kot na primer hormoni, ki uravnavajo delovanje in razvoj telesa. Tudi zdravila, ki jih zaužijemo, pridejo do obolelih organov s pomočjo krvi.

Kri doseže vsak, tudi najbolj oddaljen kotiček telesa, z njo zanesljivo pridejo na področje okužbe tudi levkociti in različna protitelesa, s katerimi se telo uspešno brani pred boleznimi.

Rdeči križ Slovenije je krvodajalstvo opredelil kot eno glavnih nalog. Krvodajalstvo je solidarnostno gibanje za ohranjanje življenja bolnikov in večjo kakovost zdravja ljudi Zato je pomembno, da se vzgoja in motiviranje za krvodajalstvo začneta že v otroštvu. Izobraževanje, ki se začne že v osnovni šoli, ima pomembno vlogo pri zagotavljanju narodovega zdravja, pri uveljavljanju zdravega načina življenja in pri spodbujanju prostovoljnega in neplačanega krvodajalstva. Prav prostovoljnost, neplačanost in anonimnost so se pokazale kot dober temelj za preskrbo s krvjo. Skrb za zdravje vsakega posameznika in najširše skupnosti, pomeni tudi skrb za varno kri. Zdravstvena vzgojna prizadevanja Rdečega križa Slovenije v tem smislu predstavljajo tudi člen v verigi varne preskrbe s krvjo. Kajti zdrav človek ima tudi zdravo kri. Le varna kri zares rešuje življenja!

Darovanje organov

TUDI PO SVOJI SMRTI LAHKO NEKOMU REŠIMO ŽIVLJENJE
Z darovanjem organa po smrti lahko drugemu človeku povrnemo zdravje ali celo ohranimo življenje. Ledvičnemu bolniku, ki se mora leta in leta vsakih nekaj dni odpraviti v bolnišnico in tam po nekaj ur preživeti ob dializnem aparatu, lahko povrnemo normalno življenje. Marsikateremu bolniku lahko povrnemo vid, srčnemu bolniku, pljučnemu bolniku ali bolniku z odpovedjo jeter, ki mu medicina ne more več pomagati drugače kot s presaditvijo organa, pa lahko rešimo življenje.

Zdravljenje s presajanjem organov in tkiv je že povsem običajna metoda zdravljenja najhujših bolezni. V Sloveniji so ledvico živega darovalca prvič presadili leta 1970, ledvico umrlega darovalca pa leta 1986. Leta 1989 so v Sloveniji prvič presadili kostni mozeg, 1990 srce, 1995 jetra in 2003 pljuča.
Opredelitev za darovanje organov in tkiv je najvišja oblika etične zavesti posameznika in najvišja oblika solidarnosti s sočlovekom. Z opredelitvijo za darovanje v času življenja lahko posameznik postane darovalec organov in tkiv po smrti.

KATERE ORGANE IN TKIVA PRESAJAMO V SLOVENIJI?
V Sloveniji presajamo srce, ledvico, jetra, pljuča in tkiva, kot so kostni mozeg, roženica, kosti, koža, sklepi, vezi, srčne zaklopke in žile.

KDO LAHKO POSTANE DAROVALEC PO SVOJI SMRTI?
Darovalec lahko postane vsakdo, ki ni nosilec bakterijske ali virusne okužbe in nima malignega obolenja, ki bi se lahko preneslo na prejemnika. Za darovanje organov in tkiv po svoji smrti se lahko odloči tudi mladoletna oseba po dopolnjenem 15. letu starosti, starostne omejitve navzgor pa ni. Darovalec ima vso moralno pravico, da svojo prvotno odločitev o posmrtnem darovanju organov tudi prekliče.

ALI JE POTREBA PO DAROVANJU ORGANOV IN TKIV VELIKA?
Potrebe po organih in tkivih so tako v svetu kot pri nas velike. Število čakajočih na organ ali tkivo je povsod večje kot število pridobljenih organov oz. tkiv.

KAKO IN KDAJ MRTVEMU DAROVALCU ODVZAMEJO ORGANE?
Pri mrtvem darovalcu lahko dele telesa zdravniki odvzamejo šele takrat, ko je po vseh predpisih ugotovljena smrt. Sodobna medicina je možgansko smrt, t.j. dokončno odpoved delovanja celotnih možganov, sprejela kot smrt posameznika. Takšno odločitev so sprejele tudi vse velike veroizpovedi sodobnega sveta. Ker je za uspešno presaditev organov ključnega pomena njihova zadostna prekrvavljenost, je treba po smrti darovalca čim prej urediti vse pogoje za odvzem organov. Prav zato je tako pomembno, da se človek za darovanje svojih organov opredeli že za časa svojega življenja, saj je na ta način prihranjen dragoceni čas, ki bo drugemu človeku poklonil življenje.
Ali je starost omejitev za posmrtno darovanje organov in tkiv?

Zakon dovoljuje vpis opredelitve pri osebah, starejših od 15 let, starostne omejitve navzgor pa ni. Pri večini organov in tkiv gre predvsem za njihovo biološko ohranjenost, ne pa za starost darovalca.
Kaj moramo storiti, če se odločimo, da bomo po smrti darovali organe in tkiva?
Na enem od pooblaščenih mest - med njimi je tudi RKS - Območno združenje Rdečega križa Celje (telefonska številka 03 425 25 62, elektronski naslov: celje.ozrk@ozrks.si) izpolnimo "Pristopno izjavo" v dvojniku. Pooblaščena oseba preveri identiteto in overovi Pristopno izjavo. En izvod izjave priporočeno pošlje v Slovenija-transplant, drugi izvod vrne osebi, ki se je odločila za darovanje organov. V Slovenija-transplantu podatke o opredelitvi vpišejo v informacijski sistem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pisni izvod izjave arhivirajo. Ob prvem potrjevanju kartice za zdravstveno zavarovanje na samopostrežnem terminalu se podatek nevidno zapiše na kartico. Podatek o opredelitvi za darovanje ostane neviden. Šele po smrti ga lahko odčita pooblaščeni zdravnik - transplantacijski koordinator s svojo posebno, t. im. "profesionalno kartico".

©2020 Oblikovanje in izdelava spletne strani Kabi d.o.o.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Celje